Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren (Google Analytics) en om er voor te zorgen dat u relevante informatie te zien krijgt. Door op akkoord te klikken, geeft u aan akkoord te zijn met het gebruik van deze cookies en het hiermee verzamelen van informatie door ons en door derden.
Nederlanders liggen van alle Europeanen het kortst in het ziekenhuis, zo maakte onderzoeksbureau Eurostat begin deze maand bekend. In samenhang met de alom geroemde hoge kwaliteit van het Nederlandse zorgstelsel een score waar we trots op mogen zijn.
De lage ligduur is het resultaat van een vijftien jaar durende focus op efficiëntieverbetering in het beddenhuis. Bij de start van dit millennium waren van iedere tien ziekenhuisbedden gemiddeld slechts zes á zeven bedden bezet. Het sluiten van bedden werd na toenemende druk tot efficiëntieverbetering dan ook een populaire, want vrijwel pijnloze, maatregel. Nadat de eerste ‘gratis’ rek eruit was gehaald, toonden benchmarks de potentie tot ligduurverkorting. Immers: hoe korter patiënten in een bed liggen, des te minder bedden heb je nodig.
Middels ligduurverkorting is een behoorlijk resultaat geboekt getuige de statistieken van Eurostat, mede door de doorlopende ontwikkeling van de stand van de medische techniek. Maar ook lijkt de ligduurverkorting in de laatste jaren wel zo’n beetje tot stilstand te zijn gekomen, terwijl er bestuurlijk nog steeds flink op wordt ingezet. Wat is er aan de hand?
Een ziekenhuisopname bestaat naast het feitelijk verblijf van de patiënt ook uit een aantal vaste organisatorische ‘randzaken’: planning, ontslagdiagnostiek en -documentatie, transfer, transport, communicatie, informatisering, et cetera. De uitvoering hiervan kost een hoeveelheid tijd die zelden afhankelijk is van de verblijfsduur van de patiënt. Waar in het verleden de medische behandeling het meest bepalend was voor de ligduur, zien wij dat de organisatie van het ontvangst en het vertrek van de patiënt van steeds grotere invloed op de ligduur wordt.
Streeft een ziekenhuis naar verdere ligduurverkorting, dan wordt daarom júist de organisatie van ‘randzaken’ in toenemende mate belangrijk. Door goede organisatie kan een patiënt wiens verblijf in het ziekenhuis uit medisch oogpunt gezien niet langer noodzakelijk is, zo snel mogelijk ontslagen worden en kan het daarbij vrijgekomen bed zo snel mogelijk opnieuw worden bezet. Ons advies: besteed meer tijd aan organisatorische randvoorwaarden. Enkele tips die daaraan kunnen bijdragen:
Het is een als rijden op de snelweg: Hard rijden gaat een stuk makkelijker op een rustige vijfbaansweg dan op een drukke tweebaansweg, simpelweg omdat je daar meer marge hebt om verstoringen op te vangen.
In het ziekenhuis blijven we proberen steeds harder te rijden, maar de weg wordt smaller en drukker. Dat brengt risico’s met zich mee: opnamestops, patiënten op verkeerde afdelingen, verkeerde bed-patiënten, et cetera. Auto’s worden met steeds geavanceerdere hulpsystemen uitgerust om veiliger te kunnen rijden, door spitsstroken beweegt de wegencapaciteit mee met het aanbod en panelen boven de weg geven actuele informatie waarmee automobilisten hun route op het laatste moment nog kunnen aanpassen. Dat kan in het ziekenhuis ook. Doe er uw voordeel mee!
Post corona ziekenhuiszorg: personeel
Post corona ziekenhuiszorg: de regio
Post corona ziekenhuiszorg: capaciteit
Corona en eenzaamheid
Corona: zo helpen wij
Een epidemie ziekenhuis!
AOA in 1 dag workshop: verslag
Elke dag gratis advies van de bewoner
CZ en de Nightmare Competitor
5 trends bij Acute Opname Afdelingen
Vreelandgroep Organisatie-adviseurs
Soestdijkseweg Zuid 224
3721 AJ Bilthoven
Postbus 116
3720 AC Bilthoven
035 542 39 22
info@vreelandgroep.nl